Iets uit handen krijgen
Het kan ontzettend lastig zijn, een hele to-do-list, maar eigenlijk is het allemaal teveel. De drempel is hoog en je wilt niet. Je wilt opgaan in het niets doen. Liggen onder de deken (vandaag niet doen!) en wachten. Genoeg tijd voor al die klusjes, maar eigenlijk totaal geen zin. Vastgeplakt met lijm, aan kogels gebonden, het lijkt wel alsof je nooit meer vooruit gaat komen.
Deze staat ken ik maar al te goed. En ik niet alleen, ik denk dat vrijwel iedereen dit wel eens heeft. Alleen precies, de één wat meer dan de ander. In deze blog een aantal kleine tips die mij in ieder geval hebben geholpen om op deze momenten toch dingen te doen.
~ Geef het een tijdstip ~
Sowieso zijn dingen die je in een vaste structuur doet makkelijker. Het word een routine, en dat vraagt minder overtuigingskracht. Je hoeft je alleen maar tot die routine te zetten, in plaats van tot al die kleine taakjes waaruit die routine eigenlijk bestaat. Ik heb dat bijvoorbeeld ’s morgens. Mijn ochtendroutine bestaat uit best veel; wassen- omkleden – bed opmaken – gordijnen openen – buddy eten geven – keutels rapen – ontbijten. Het voelt heel veel, maar vooral vanaf het stuk gordijnen openen gaat het allemaal redelijk vanzelf.
Maar ook sommige andere dingen zet ik vast met een tijdstip. Niet altijd precies als koken om 5 uur. Maar wel, ik mag nog een half uurtje rusten en dan ga ik om zo laat weer aan de slag. Ik doe dat soms tot op de seconde, dan lig ik 10 minuten van te voren naar de klok te staren. Maar het werkt wel. En ik hoef niet perse naar de klok te kijken, ik kan natuurlijk ook een wekkertje zetten.
~ Fake it, till you make it ~
Soms moet je jezelf een beetje voor de gek houden. Doen alsof je het leuk vind of met net iets meer energie overeind komen. Vooral van de bank af komen doe ik het zwaai met mijn been en hups in de benen. Terwijl eigenlijk de manier die het beste past bij mijn energieleven is: rol opzij tot je op de grond ligt.
~ Zoek afleiding bij vervelende taken ~
Bij mij helpt mijn mp3 echt heel erg goed. Ik zet deze nu op tijdens het koken (uiteraard met 1 oortje), tijdens afwassen en fietsen. Maar ik heb ook wel al bellende gekookt, of tv kijken tijdens de afwas. Misschien kan je ook een vervelende taak combineren met iets leuks. Bijvoorbeeld iets wegbrengen tijdens een wandeling.
~ Beloon jezelf~
Dingen worden toch leuker wanneer je daar een beloning voor krijgt. Dus als ik wat lekkers in huis heb en ik heb daar zin in: eerst even die 2 klusjes nog, dan mag je daarna dat lekker op eten. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een stempelkaart maken voor alle keren dat je gaat wandelen. En dan aan het einde van de stempelkaart, koop je dat shirtje dat je zo leuk vond. Of geld in de spaarpot. Wees creatief, al ben je misschien geen kind meer, het beloningssysteem werkt nog altijd hetzelfde. Daarnaast kan je jezelf al belonen door simpelweg bewust te zijn voor wat je al gedaan hebt. Je krijgt er niet echt iets voor, maar je krijgt wel een goed gevoel als je bedenkt: zo ik heb dit toch maar weer even gedaan.
~ Wees reëel ~
Vaak worden de taken in ons hoofd een stuk groter gemaakt dan ze zijn. Bedenk je eens wat de taak echt voorstelt, hoe lang denk je er mee bezig te zijn? Ik heb een hekel aan stofzuigen; het duurt wel 10 minuten. Die hele afwas duurt in het slechtste geval 20 minuten. En die vuilniszak even wegbrengen kost echt niet meer dan 5 minuten tijd. Ik doe op donderdagochtend vaak een schoonmaakronde door mijn huis. Ik denk dan alweer, pfff drukdrukdruk, ik moet mijn huis schoonmaken. Ongeveer een uur en ik heb mijn huis weer aan kant. Ben ik op een paar klusjes na weer klaar voor een week.
~ Bedenkt wat het je oplevert~
De dingen die je moet doen leveren je ook iets op. Nadat je nieuw beddengoed op bed hebt gedaan, kan je wel in een lekker fris bed slapen. De wc-bril voelt weer schoner, je krijgt geen stank in je huis, je hebt weer orde, je hoeft je niet meer te ergeren aan de haren op je vloer. Of je gaat naar de bieb want dan kan je weer een paar weken lekker liggen lezen. Je haalt je medicatie omdat je anders zonder komt te zitten en dit vervelende ontwenningsverschijnselen geeft. En die pillen werken wel.
Maar het kan ook andersom, wat als je het niet zou doen. Als ik te laat uit mijn bed kom voel ik me echt even rot daarover. En ik weet dat ik dat gevoel krijg, en dat gebruik ik dan ook als reden om er wel uit te gaan. Ik doe maar één keer in de week boodschappen; dit geeft druk om te koken, ik heb immers de ingrediënten in huis. En ik vind het én fijner dat ik gezond eet, en ik vind het echt zonde om eten rechtstreeks van de koelkast naar de prullenbak te moeten verkassen.
~ Maak compromissen ~
Je kunt je niet altijd verzetten tegen de drang om niets te doen. Het hoeft niet. Je hoeft niet 24/7 te vechten tegen de demonen in je hoofd. Sterker nog, ik zou het je niet aanraden. Kijk waar je compromissen kunt stellen. Welke dingen laat je even liggen en welke doe je wel. Kan je een taak kleiner maken? Ik kan van alles verzinnen, want ik doe de hele dag niets anders dan compromissen stellen. Maar ik heb soms heel veel moeite met douchen. Ik vind dat echt veel werk. Lukt het echt niet dan is het compromis, ik ga mij wassen met een washandje en ga morgen wel weer douchen.
~Schakel andere mensen in ~
Dit kan je heel breed zien. Een vriendin die aan het einde van de middag nog even een berichtje stuurt. Even bellen tijdens een vervelende taak. Iemand die je gaat helpen. Of soms al via whatsapp: ik houd mijn mond, want jij moet nu eerst dat even doen. Koken is misschien makkelijker als er iemand mee eet.
Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben. En wees gerust; er komt ander weer aan, dat helpt vooral mee om weer huishoudelijke klusjes op te pakken. Heb je nog andere tips? Ze zijn altijd welkom in de reacties!!
-0 Comment-