Meer zelfvertrouwen
Voor mij is mijn zelfvertrouwen een belangrijk aandachtspunt in de behandeling. Ik ben helaas niet zo zeker van mezelf als ik zou willen zijn. De afgelopen jaren heb ik daar wel steeds meer in ontdekt en geleerd. En deze dingen zal ik jullie in deze blog vertellen.
Welke dingen mij nou echt helpen in mijn zelfvertrouwen, durf ik niet zo hard te zeggen. Maar er zijn wel een aantal dingetjes waarvan ik merk dat ze mij helpen.
~ Ik sta sterker in een rol ~
Dat klinkt alsof ik dan niet mezelf ben, nep ben. Maar dat is allerminst waar. Ik sta gewoon sterker wanneer een extra rol heb dan puur Josette zijn. Als oppas geef ik duidelijk mijn grenzen aan, ben ik lief, maar ook soms streng. En kan ik vaak ook een beetje gek doen. Als trainster vertel ik wat de anderen moeten doen en geef ik feedback. Als therapeut sta ik een stuk steviger en ga ik makkelijker contact aan. In geen van die rollen ben ik niet mezelf. Juist wel, want in al die rollen is het belangrijk om mezelf te zijn, omdat in al die rollen er anderen op mij moeten vertrouwen. En ik denk dat dat alleen kan wanneer je laat zien wie je bent. Maar in een rol vind ik het makkelijker om mezelf te positioneren.
~ Let op je houding ~
Je houding kan veel invloed hebben op hoe zelfverzekerd je je voelt. Ontdek van jezelf welke houdingen juist stevig en fijn voelen en welke juist niet. Over het algemeen kan je zeggen dat je met beide benen stevig om de grond moet staan, een rechte rug, open houding en je hoofd op. Een in elkaar gedoken houding kan je echt zelfvertrouwen ontnemen. Waarbij een open en stevige houding je echt zelfvertrouwen kan geven.
~Fake it till you make it ~
Nog meer faken?! Ja inderdaad, zelfvertrouwen groeit wanneer je doet alsof je zelfvertrouwen hebt. Omdat je in sommige situaties zelfvertrouwen nodig hebt, zal je het in sommige situaties moeten faken. Het helpt. Als ik mij onzeker voel en ik ga me zo gedragen voel ik mijzelf wegglijden in nog meer onzekerheid. Uit die vicieuze cirkel moet je soms uitstappen.
Als ik denk aan iemand met veel zelfvertrouwen dan denk ik vooral aan iemand met een open houding, die zich durft te laten horen (en dus niet heel zacht praat), die grenzen durft aan te geven en ideeën benoemt als hij/zij die heeft. Iemand die erop vertrouwt dat hij/zij datgene kan wat die komt doen. Maar ook iemand die in gesprek durft te gaan bij onenigheden of bij feedback. Iemand die kwetsbaar durft te zijn, zonder daarbij een onder-positie in te nemen.
~Wees eerlijk, je kunt echt wel iets ~
Natuurlijk voelt het regelmatig alsof ik niet kan, alsof iedereen beter is. Maar ik heb het afgelopen jaar veel moeten solliciteren en dus veel mijn positieve kanten moeten belichten. En dan moet je ook eerlijk zijn naar jezelf. Er zijn echt dingen die positief aan je zijn. En anders zijn er dingen die niet uitsluitend negatief zijn. Ik ben een serieus persoon. Soms is dat negatief, want het maakt dat ik minder vrij in het leven sta. Maar het zorgt er ook voor dat ik verantwoordelijkheid neem en zorg dat ik doe wat ik moet doen. Als positieve eigenschap heb ik dat ik lief ben. Een beetje suf. Maar de meeste mensen willen graag een lief persoon om zich heen. Weet je echt niets? Vraag dan anderen. Zoek feedback in bijvoorbeeld schoolopdrachten. Of maak gebruik van een lijst met eigenschappen. Je kan dan echt niet bij alles nee invullen.
~ Gebruik de momenten waarin jij in je kracht stond ~
Gebruik die momentjes waarin jij zelfvertrouwen ervaart. Schrijf ze bijvoorbeeld op. Probeer jezelf eraan te herinneren. Hoe was het toen? Hoe voelde je je toen? Dit kan je gebruiken op momenten dat je je onzekerder voelt.
Ook kan je ervaren welke dingen jou helpen je iets steviger te voelen. Ik heb dat bijvoorbeeld wanneer ik een gesprek vol flauwe humor heb met vriendinnen. Heb ik iets moeilijks te doen, probeer ik even zo’n gesprek te creëren van te voren. Maar iemand advies geven helpt bij mij ook. Of misschien wel een theorieboek erbij bakken ofzo. Mensen proberen te inspireren. Deze dingen zetten jou in je kracht en dat kan je gebruiken op momenten dat je die kracht even wat minder voelt.
~Fuck die angst ~
Angst hebben we allemaal. En als je erg onzeker bent, heb je die nog veel meer. Maar met angst kan je op verschillende manieren omgaan. Je kunt gaan vermijden, dan hoef je de angst niet te voelen. Het geeft je alleen geen extra vertrouwen. Je kunt de angst compleet negeren, is in zekere mate stressvol. Maar soms effectief. Alleen niet altijd. Je kunt er ook schijt aan hebben, en er doorheen bewegen. Ook niet altijd chill. Moet je ook niet 24/7 doen, want dan raak je uitgeput. Maar ik stop echt niet met praten wanneer ik voel dat ik een rode kop krijg omdat ik eigenlijk liever wil verdwijnen. Ik heb heel veel angsten (gehad) en gelukkig ook vaak niet geluisterd, omdat ik door wilde gaan met een redelijk normaal leven. Omdat ik niet toelaat dat angst mij in mijn eigen huis zou houden. En dus heb ik er soms schijt aan dat anderen mij lelijk kunnen vinden omdat ik een puist heb. Of dat iemand iets van mijn rode hoofd ga vinden als ik begin te praten. Dat sommige dingen soms ongemakkelijk zijn. Deal with it. Omdat altijd luisteren naar je angst je zelfvertrouwen ontneemt. Laat je angst niet de baas zijn in jouw leven. Jij bent jouw eigen baas.
Los van deze tips wil ik je nog twee dingen meegeven. Allereerst is dat onzekerheid ook zijn mooie kanten heeft. Het laat zien dat je kwetsbaar bent, het laat zien dat je het belangrijk vind wat anderen van je vinden en dat kan in het contact met anderen ook mooi zijn. En als tweede; laat het streven los om niet meer onzeker te zijn. Je mag je hele leven wat minder zelfvertrouwen hebben. Er zijn in deze wereld een heleboel mensen die ondanks dat goed functioneren en gelukkig zijn. Streef niet naar die perfectie. Streef naar voldoende zelfvertrouwen hebben om je fijn te voelen.
Wanneer voelde je jij zeker van jezelf?
-0 Comment-